Bűnmegelőzési Tájékoztató

Néhány bűnmegelőzési jellegű jótanács:


Mit tegyenek a szülők, fiatalok, hogy ne váljanak lopás, rablás áldozatává:

Egyre több diák visz magával az iskolába nagy értékű mobiltelefont, mp3-lejátszót. Napjainkban szinte versenyeznek egymással a fiatalok, hogy kinek értékesebb, kinek tud többet a mobilja, mp3-lejátszója. Iskolába menet vagy hazafelé tartva, különösen a tömegközlekedési járműveken utazóknak ajánlatos, hogy a pénztárcájukat, mobiltelefonjukat, mp3-lejátszójukat ne tartsák könnyen elérhető helyen pl.: a nadrág farzsebében vagy nyitott táskában, mert onnan könnyen eltulajdoníthatók.

Az osztályteremben ne hagyjanak a fogasra akasztott kabátokban pénzt, mobilt, egyéb értéket, mert onnan könnyen elemelhetőek. A nadrágzsebből, a táska oldalzsebéből kieső, esetleg a más által eltulajdonított értékeket a szülők nehezen pótolják, az iskolának pedig plusz munkát adnak a kereséssel kapcsolatos feladatok.

Tegyünk az erőszak ellen:

– Sajnos egyre többet hallani az iskolán belüli erőszakról, amikor diákok egymást vagy tanáraikat bántalmazzák. A szakirodalom szerint az iskolai erőszak fogalmába a fizikai agresszió mellett a szóbeli, a lelki bántalmazás, a szexuális abúzus is beletartozik, ha az elkövetés helye az oktatási intézmény és/vagy, ha az elkövető és az áldozat iskolapolgárnak tekinthető. Az iskolai környezetben előforduló erőszakos cselekedetekkel legeredményesebben az iskola veheti fel a harcot, hiszen az ott dolgozó pedagógusok azok, akik a gyerekekkel közvetlen, napi kapcsolatban állnak. Tudatosítani kell a diákokban, hogy játékból, poénból vagy csak a barátok elismerésének kivívása miatt diáktársakat, tanárokat bántani, fájdalmat, sérülést okozni esetleg mástól az értékeit elvenni veszélyes és büntetendő, amiért a 14. életévüket betöltött gyerekek már akár büntetőjogi felelősséggel is tartoznak, könnyen válhatnak bűncselekmények elkövetőivé is.

– Sok fiatal tévesen úgy gondolja, hogy a közterületen lévő padnak, a játszótér hintájának, csúszdájának nincs gazdája, ezért arra nem is kell vigyázni, hiszen senki sem kérheti számon rajtuk, ha szétvernek egy padot. Ez tévedés, hiszen a rongálással okozott kárt a tulajdonos megtéríttetheti.

A trükkös lopásokról:

Mindennapjaink jelenségévé vált az a fajta bűnelkövetési módszer, amikor időskorúak lakóhelyén megjelennek idegenek, majd különféle hihetőnek tűnő magyarázatokkal, kéréssekkel bejutnak a lakásukba és a tulajdonos figyelmét elterelve elemelik értékeiket.

A módszer lényege:

Valamilyen ürüggyel juss be az idős házába! Ha bejutottál érd el, hogy az idős ember elővegye pénztárcáját és pénzt a rejtekhelyéről! Tereld el a figyelmét és szabadítsd meg a pénztárcájától és értékeitől! Ezt nevezzük trükkös lopásnak!

A trükköző mottója: „Ismerd meg a rejtekhelyet, ahonnan az értéket elviheted! Tereld el a figyelmet és cselekedj gyorsan”.

A trükköző módszere: Veszek bármit, hoztam visszatérítést, ajándékot bárhonnan, egyet kérek, hogy adjon vissza a 20 ezresből és adjon egy pohár vizet. Én addig az elővett, vagy a rejtekhelyre visszatett pénzt megszerzem.

Óvakodjunk az idegenektől, és ne engedjük be őket lakásunkba!

Ha beengedjük, mindig legyen velünk egy szomszéd, egy rokon. Amennyiben a hívatlan vendég már akaratuk ellenére belépett otthonukba, ne hagyják egy pillanatra sem felügyelet nélkül.  Amennyiben kellő határozottsággal lépnek fel, meghátrál, és távozni fog. A „vendégtől” mindig kérdezzék meg a nevét, írják fel a gépkocsija rendszámával együtt. Tudjuk, hogy ez nehéz, de segít a szomszéd, a rokon.

Nyugdíjasok figyelmébe!


Az időskorúak sérelmére elkövetett jogsértések során az elkövetők azt használják ki, hogy az idősek jószívűek, olykor hiszékenyek is, a figyelmük könnyen elterelhető, és gyakran élnek egyedül.  Hasonló esetben kérjük vegyék figyelembe, hogy a biztonságunk nagymértékben növelhető megfelelő óvatossággal és körültekintéssel!

Mit tegyen, ha idegen érkezik?

Idegent lehetőleg ne engedjen be a lakásába! Ha ez mégis elkerülhetetlen, akkor soha ne hagyja őt egyedül egyetlen pillanatra sem!

Az Önhöz becsöngető idegenekkel kapcsolatban mindig legyen óvatos! Előfordul, hogy hivatalos vagy hasonló személynek (postás, újságos, szerelő, díjbeszedő, mérőóra-leolvasó) adják ki magukat csalók, vagy házaló árusként, bajba jutott személyként segítséget kérve próbálnak bejutni a lakásokba!

Idegen kérésére ne váltson pénzt, és legyen óvatos, ha nagy címletű pénzből kell visszaadnia, nehogy hamis bankjeggyel fizessenek Önnek!

További bűnmegelőzési tanácsok:

Ismerje meg szomszédait, és kölcsönösen figyeljenek egymásra, a ház, az utca és a környék biztonságára! Ha jól ismeri az Ön mellett lakókat, kérje meg őket, ha elutazik, hogy ügyeljenek a lakására, ürítsék a postaládáját!

Használják ki a közösség erejét a biztonságuk növelése érdekében!

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válna:

Kérjük, azonnal értesítse a rendőrséget  a bárhonnan ingyenesen hívható 107-es, illetve a 112-es segélykérő számon, vagy értesítse a Budakeszi Védelmi Centrumot (24 órás Városi Közbiztonsági- Bűnmegelőzési Ügyeletet) nappal a: 06-20-621-2092, illetve 18:00 óra után hívható még a 06-23-777-107-es telefonszám is.

Forduljon bizalommal az Áldozatsegítő Szolgálatához, és kérjen segítséget! A Pest Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálatának telefonszáma: 06-1-7000-950. A hivatal elérhetőségei: http://kih.gov.hu/ugyfelszolgalat2

Tájékoztatónk összeállításához az Országos Bűnmegelőzési Bizottság  „A legtöbbet Ön tehet a biztonságáért” nevű bűnmegelőzési tanácsadóját, illetve a Pest Megyei  Rendőr-főkapitányság Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer ELBIR hírleveleinek információit használtuk fel.

Megosztom a cikket