Budakeszi Járás

Hulladéknaptár 2018

Ön szerint melyik Budakeszi Önkormányzatának legfontosabb feladata?
 

Budakeszi élő és igen aktív, rendszeres és szinte mindennapi nemzetközi kapcsolatokat tart fenn, melyek részben hivatali, részben az iskolák, egyházak, társadalmi szervezetek közötti kapcsolatok.

(A címerekre kattintva a település honlapját olvashatja!)

 

Neckarsulm (Németország) városával 1993-ban kötöttünk testvérvárosi megállapodást. A kapcsolatot az 1946-ban Németországba kitelepített budakesziek közössége, a Budakesser Gemeinschaft és a Hagyományőrző Kör indította el. A kapcsolat célja az emberi, az önkormányzati, a kulturális, a gazdasági kötelékek és kapcsolatok ápolása és támogatása.

 

 

 

Delbrück-Westenholz (Németország) városával kulturális és városszépítő együttműködési megállapodást kötött a Szépítő Egyesület, melyet 1996-ban emeltünk testvérvárosi rangra. A közös érdeklődés és tevékenység középpontjában a városépítés területén a történelmi építészeti kultúra hagyományainak figyelembevétele és megőrzése, ill. a környezet, valamint a természet védelme és gondozása, továbbá kulturális cserekapcsolat áll.

 

Csíkszereda (Románia) esetében a Budakeszi és Csíktaplocai katolikus egyházak között alakult ki szoros kapcsolat 1992-ben, mely végül  1996-ban nemesült testvérvárosi kapcsolattá. Célja, hogy a szociális, egészségügyi, oktatási, közművelődési intézmények, gazdasági, kereskedelmi szervezetek közvetlen kapcsolatát kezdeményezzék. Támogatják a gyermekek csereüdültetését, kulturális, művészeti és sportprogramok szervezését, idegenforgalom fellendítését a két ország között.

 

Beregdédával (Ukrajna) művelődési házaink és zeneiskoláink fűzték szorosra a kapcsolatot 1994-ben kulturális és sportkapcsolatokra, melyet szintén 1996-ban szentesítettünk. A kapcsolat középpontjában az oktatás, a kultúra területe, a nyelv és a történelmi hagyományok ápolása, a sport, valamint a környezet, a természet védelme és gondozása áll.

 

 

Sankt Margarethen an Raab (Ausztria) és Budakeszi közötti kapcsolatot a két település sportkörei indították el, s fűzik mind szorosabbra cserelátogatásaikkal. A kapcsolat tovább erősödött a Herceg Tánccsoport és a St. Margarethen-i férfikórus közötti rendszeres kulturális csereprogramjaival.

 

 

 

Lich városával (Németország) 2005. október 1-én írtuk alá a testvérvárosi szerződést. A két város közötti barátság a Lichben élő Budakesziről kitelepített közösség kezdeményezésére indult el, amelyet a Német Kisebbségi Önkormányzat 4 éve ápol.

A baráti kapcsolat révén Lich és Budakeszi támogatják a kulturális, társadalmi, humanitárius és sport területen rendezett találkozókat; egyesületek, iskolák és szervezetek kapcsolatfelvételét, valamint minden egyéb területen kialakított kapcsolatokat.

 

Testvérvárosi kapcsolataink kiszélesedésének hatására ma már hagyományai vannak a diákcserének a neckarsulmi Johannes-Haussler-Schule és a budakeszi Széchenyi István Általános Iskola, valamint az Albert Schweitzer Gymnasium, és a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium között.

Kelet felé irányuló kapcsolatainkban a csíkszeredai Márton Áron Gimnáziummal lépett kapcsolatra a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium, míg a nagyváradi Ady Líceummal a Nagy Sándor József Gimnázium bonyolít rendszeres diákcserét.

Ma 2018. június 20., szerda, Rafael napja van.

Akadálymentes honlap

Látogatóink 2011.12.30. óta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa659
mod_vvisit_counterTegnap1236
mod_vvisit_counterEzen a héten3146
mod_vvisit_counterMúlt héten8006
mod_vvisit_counterA hónapban21788
mod_vvisit_counterMúlt hónapban40165
mod_vvisit_counterÖsszesen1937150

Jelenleg: 23